ၾကက္သားကို အေကာင္လိုက္ ေရစင္ၾကယ္စြာေဆး၍ ေလးစိတ္ စိတ္ျပီး ဇလံုတစ္ခုထဲသို႕ ထည္႔ပါ။ ႏွပ္ထားရန္ ဆား၊ဆႏြင္းမွုန္႔၊ ဒန္ေပါက္မာဆလာ၊ဒိန္ခ်ဥ္၊ငရုတ္သီးအေရာင္တင္မွုန္႔၊ ေလညွင္း၊ ဖာလာေစ႔ ၊ဇာပြင္႔ ၊ကလာေ၀ရြက္၊ သစ္ဂ်ပို္း၊ဇီယာ၊ဇီယာမွုန္႔၊ နံနံေစ႔မွုန္႔ႏွင့္ ငရုတ္ေကာင္း တို႕ကို ထည္႕ျပီး ေရာနယ္ထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ဂ်င္း ေထာင္းျပီး အရည္ၫႇစ္ထည္႔ ပါ။ ၾကက္သားမ်ားကို ႏွံ႕ေအာင္ ေရာနယ္ျပီးလွ်င္ အနည္းဆုံး ၃နာရီခန္႔ ေရခဲေသတၱာထဲတြင္ ႏွပ္ထားေပးပါ။ တညေလာက္ ႏွပ္ထားလွ်င္ ပိုျပီးေကာင္းပါသည္။
ဒန္ေပါက္ဆန္ကို ေရစင္ၾကယ္စြာ ေဆး၍ နာရီ၀က္ခန႔္ ေရစိမ္ထားရမည္။ ေရစိမ္ျပီးလွ်င္ ဆန္မ်ားကို ေရျပန္စစ္ထားေပးရပါမည္။ျပီးလွ်င္ ေရဆူဆူထဲတြင္ ဆန္မ်ားကိုထည္႔ျပီး ခ်က္ပါ။ ေရေႏြးဆူလာလွ်င္ ဆန္မ်ားကို ထည္႔၍ ေမႊေပးပါ။ ဆန္မ်ား တ၀က္က်က္ျပီး အနည္းငယ္ စင္းလာလွ်င္ ဇကာျဖင္႔ ေရ ျပန္စစ္ထားေပးရပါမည္။
ၾကက္သြန္နီ မ်ားမ်ားကို ပါးပါးလွီးျပီး ဆီ၊ ေထာပတ္ ႏွင့္နီလာေအာင္ ေၾကာ္ျပီး ဆီစစ္ထားပါ။ စစ္ထားေသာ ထမင္းႏွင့္ ႏွပ္ထားေသာၾကက္သားမ်ားကို တစ္လႊာစီ ထည္႔ပါ။ အေပၚမွ ၾကက္သြန္ေၾကာ္မ်ားကို ျဖဴးေပးပါ။ပဲသီးစိမ္း၊ စပ်စ္သီးေျခာက္ႏွင့္ သီဟိုေစ့မ်ားလည္း ထည္႔ပါ။ ထို႕ေနာက္ ၾကက္သားစိမ္ထားေသာ ဒိန္ခ်ဥ္ရည္ ဖ်န္းေပးပါ။တခါ ထမင္း တစ္ထပ္ ထပ္အုပ္ပါ။ထမင္းက်န္ေသးလွ်င္ အထက္ပါနည္းအတိုင္း ဆက္လုပ္ပါ။
ထမင္း ထည္႔၍ ကုန္လွ်င္ ခ်က္ျပီးဆီ၊ ေထာပတ္ဆီမ်ားကို ႏွံ႕ ေအာင္ေလာင္းထည္႔ ျပီး အေပၚမွ single cream (သို႕)ႏြားႏို႕ အနည္းငယ္ ေတာက္ေပးပါ။အေပၚမီး ေအာက္မီးျဖင့္
မီးအပူခ်ိန္ Oven ၁၈၀ ဒီဂရီထားျပီ ၃၀ မိနစ္ (သို႕) ၄၀ မိနစ္ခန္႔ နပ္ေအာင္ ႏွပ္ပါ။ အေငြ႔ထြက္လာလွ်င္ မီးေလွ်ာ႔၍ မီးေအးေအးျဖင့္ ႏွပ္ထားပါ။ ထမင္းမ်ားနပ္ျပီး အိလာလွ်င္ သုံးေဆာင္လို႕ရပါျပီရွင္။
ခ်ဥ္ေပါင္ႏွင့္ရုံးပေတသီးဟင္းခ်ိဳ၊ သခြါးသီး၊ၾကက္သြန္နီ၊ပူစီနံ၊နံနံပင္၊ ငရုတ္သီးစိမ္းႏွင့္ သံပုရာသီးတို႕ ၫႇစ္ျပီး နယ္ထားေသာအခ်ဥ္၊ သရက္သီး သနပ္ တို႕ျဖင့္တြဲဖက္၍ သုံးေဆာင္ႏိုင္ပါတယ္ရွင္။
ေဒၚပု လက္ရာ
ဒါကေနာက္တနည္း
▬▬▬▬▬▬▬
ၾကက္သား ဒန္ေပါက္
ၾကက္သား ဒန္ေပါက္ (၈ေယာက္စာ)
ေျမွာက္ပုိင္း အိႏၵိယစတုိင္ ဒန္ေပါက္ ေလးပါ။ ရန္ကုန္မွာ စားေနက် ဒန္ေပါက္ေတြနဲ႔ အရသာ၊ အနံ႔မတူေပမယ္႔ ပိုလို႔ေတာင္ စားေကာင္းပါတယ္။ ေျမွာက္ပိုင္း အိႏၵိယစတုိင္ ဒန္ေပါက္က အရသာက နည္းနည္းစပ္ေပမယ္႔ ဆီလည္း မမ်ားတာမုိ႔ က်န္းမာေရးနဲ႔လည္း ပိုညီညြတ္ျပီ လံုး၀ မအီပါဘူး။ ၾကက္သားကို ဒိန္ခ်ဥ္နဲ႔ နုပ္ထားတာမုိ႔ အသားကလည္း အရမ္းကိုနူးအိပါတယ္။ ခ်က္တာလည္း ထင္သလို မခက္ပဲ လြယ္လြယ္နဲ႔ လုပ္စားနုိင္မွာပါ။ ၾကက္သား ဒန္ေပါက္ခ်က္နည္းေလးကို ခုပဲ ၾကည္႔လိုက္ရေအာင္…
ဒန္ေပါက္တြင္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ဒန္ေပါက္ဆန္ (basmati rice) ♦ နုိ႔ဆီဘူး ၄လံုး (CityMart တြင္ ၀ယ္ယူနုိင္သည္)
ဇီယာေစ႔ ♦ စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ပံု၁ပံု
သီဟိုေစ႔ ♦ စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္းစာ
Saffron ♦ စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ဇြန္း
မွတ္ခ်က္ ။ ။ Saffron ဒန္ေပါက္ခ်က္ရာမွ အေရာင္အတြက္ထည္႔ေသာ ပစၥည္းျဖစ္သည္။ ရန္ကုန္မွာ ရွာမေတြ႔တာမုိ႔ ၀တ္ရည္ခ်က္တဲ႔ ထဲတြင္ ထည္႔မခ်က္ထားပါ။
ၾကက္သားနုပ္ထားရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ၾကက္ေပါင္ ♦ ၆ခု (ထက္ပိုင္းပိုင္း ထားပါ)
ဂ်င္း ♦ လက္တဆစ္ (ေထာင္းထားပါ)
ၾကက္သြန္ျဖဴ ♦ ၂ခု (ေထာင္းထားပါ)
ၾကက္သြန္နီ ♦ ၃လံုး (ပါးပါးလွီးပါ ေၾကာ္ထားပါ)
ဒိန္ခ်ဥ္ (yoghurt) ♦ ၁ခြက္စာ
ဆီ (oil) ♦ စားပြဲတင္ဇြန္း ၅ဇြန္းစာ
ေလညွင္း (cloves) ♦ ၂ခု
ဖာလာေစ႔ (cardamon) ♦ ၄ခု
ဇာပြင္႔ (Javetri) ♦ ၃ခု
ကလာေ၀ရြက္ (bayleaf) ♦ ၂ခု
သစ္ဂ်ပို္း ♦ ၁ခု
ဇီယာ (cumin) ♦ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
ဇီယာမွုန္႔ (cumin pdr) ♦ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
နံနံေစ႔မွုန္႔ (coriander pdr) ♦ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
ငရုတ္သီးမွုန္႔ (chilli pdr) ♦ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
ဆႏြင္းမွုန္႔ (tumeric pdr) ♦ စားပြဲတင္ဇြန္း တ၀က္
ငရုတ္ေကာင္းလံုး (အမဲ) ♦ စားပြဲတင္ဇြန္းတ၀က္ (မညက္တညက္ ေထာင္းထားပါ) (black pepper corn)
ငရုတ္သီးစိမ္း (green chilli) ♦ ၆ခု (စိတ္ေပးပါ)
ဆား (salt) ♦ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္းခြဲ
မာဆလာ (masala) ♦ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
ပူစီနံ (mint) ♦ ၁စည္း (ပါးပါးလွီးပါ)
နံနံပင္ (coriander) ♦ ၁စည္း (ပါးပါးလွီးပါ)
မွတ္ခ်က္။ ။ အိႏၵိယ ဟင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္မ်ားကို CityMart တြင္ ၀ယ္ယူနုိင္ပါသည္။
ျပင္ဆင္နည္း
၁။ အရင္ဆံုး ဇလံုတစ္ခုထဲသို႔ ထက္ပိုင္းပိုင္းေသာ ၾကက္သားမ်ားကို ထည္႔လိုက္ပါ။
၂။ ျပီမွ ၾကက္သားမွအပ နုပ္ထားရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား အားလံုးကို ဇလံုထဲသုိ႔ ထည္႔ျပီ သမေအာင္ ေရာနုယ္ထားလုိက္ပါ။
၃။ သမေအာင္ ၾကက္သားကို ႏုယ္ျပီလွ်င္ ၁နာရီခန္႔ ေရခဲေသတၱာထဲတြင္ နုပ္ထားေပးပါ။
၄။ ၾကက္သားကို နုပ္ထားစဥ္အတြင္း basmatic ဆန္ကို နာရီ၀က္ခန႔္ ေရစိမ္ထားေပးပါ။ (မွတ္ခ်က္ ။။ ေရစိမ္ေပးထားမွ ဒန္ေပါက္ ထမင္းခ်က္ရာမွ ေကာင္းပါမည္)
၅။ နာရီ၀က္ ေရစိမ္ျပီလွ်င္ ဇကာျဖင္႔ ဆန္မ်ားကို ေရျပန္စစ္ေပးပါ။
၆။ ထုိ႔ေနာက္ ဒယ္အိုးတစ္အုိးထဲသို႔ ေရမ်ားထည္႔ျပီ ဆူလာလွ်င္ ဆီ(စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ဇြန္း)၊ ဆား(စားပြဲတင္ဇြန္း၂ဇြန္း)၊ဇီယာ(စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ပံု၁ပံု) ထည္႔ေမႊေပးပါ။
ရ။ ျပီမွ ဆန္မ်ားကို ေလာင္းထည္႔ျပီ ဆူလာသည္အထိ တည္ထားေပးပါ။
မွတ္ခ်က္ ။ ။ ဒန္ေပါက္ဆန္ခ်က္ရာတြင္ က်က္သည္အထိ မတည္ရပဲ၊ တ၀က္ပဲက်က္သည္႔အေနထားထိသာ တည္ရမည္။
၈။ ဒါေၾကာင္႔ ဆူလာလွ်င္ ၁မိန္ခန္႔ ထပ္တည္ျပီ ဆန္မ်ား တ၀က္က်က္လွ်င္ မီးပိတ္ျပီ ဇကာျဖင္႔ ျပန္စစ္ထားေပးပါ။
ဒန္ေပါက္ ခ်က္နည္း
၁။ ခုၾကက္သား ဒန္ေပါက္ စခ်က္ပါေတာ႔မည္။
၂။ ဒယ္အုိးတစ္ခုထဲသို႔ နုပ္ထားေသာ ၾကက္သားမ်ားကို အရင္ထည္႔ျပီ ခင္းထားလုိက္ပါ။
၃။ ၾကက္သားအေပၚမွ ဆန္မ်ားနွင္႔ သီဟုိေစ႔မ်ားကို ခင္းလုိက္ပါ။
၄။ ထုိ႔ေနာက္အေပၚမွ နံနံပင္(အနည္းငယ္)၊ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္၊ ငရုတ္သီး(ဆီခ်က္) (သို႔) Saffron (စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ဇြန္း) ျဖဴးေပးပါ။
၅။ ျပီေနာက္ အဖံုးအုပ္ကာ (မီးျပင္းျပင္းျဖင္႔ ၅မိနစ္၊ မီးအသင္႔တင္႔ျဖင္႔ ၁၅မိနစ္၊ မီးနည္းနည္းျဖင္႔ ၁၀မိနစ္ခန္႔) အားလံုး စုစုေပါင္း နာရီ၀က္ခန္႔ တည္ထားပါ။
၆။ က်က္ျပီဆုိလွ်င္ ဒန္ေပါက္ထမင္း နွင္႔ ၾကက္သားမ်ားကို ျဖည္းျဖည္းျခင္း ဇြန္းျဖင္႔ သမေအာင္ ေရာေမႊလိုက္ပါ။
ရ။ ေျမွာက္ပိုင္း အိႏၵိယစတုိင္ ၾကက္သားဒန္ေပါက္ကို သံုးေဆာင္နုိင္ပါျပီ..
wutyeefoodhouse