အိႏၵိယ မနက္စာ အစားေသာက္ျဖစ္တဲ႔ ဒိုဆာလုိ႔ေခၚတဲ႔ တုိရွည္ ေလးပါ။ တုိရွည္ကို ခရမ္းခ်ဥ္သီး ခ်ပ္တနီ၊ ပဲနွစ္ တုိ႔နွင္႔ တြဲစားတာ မ်ားပါတယ္။ ၀တ္ရည္ခုလုပ္ထားတာကေတာ႔ မာဆလာ တုိရွည္လို႔ ေခၚတဲ႔ အာလူးမာဆလာခ်က္ကို တုိရွည္နဲ႔လိပ္ျပီ စားတဲ႔ လုပ္နည္းေလးပါ။ တုိရွည္ကို အရင္ကလည္း အရမ္းၾကိဳက္ပါတယ္၊ ဒါေၾကာင္႔ တုိရွည္ဗန္း၀ယ္ျပီ ကိုယ္တုိင္ပဲ လုပ္စားလိုက္တာ အိမ္လုပ္ တုိရွည္ကလည္း ၾကြပ္ရြျပီ အရမ္းစားေကာင္းတာမုိ႔ ခ်က္နည္းေလးပါ မွ်ေ၀ေပးလိုက္တယ္ေနာ္…
တုိရွည္ အတြက္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ဆန္ – နုိ႔ဆီဗူး ၂လံုး
မတ္ပဲ – နုိ႔ဆီဗူး ၁လံုး
ကုလားပဲ – နုိ႔ဆီဗူး ၄ပံု၁ပံု
ဇီယာ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
နံနံေစ႔မွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း
ေရ
တုိရွည္ လုပ္ရန္ ျပင္ဆင္နည္း
၁။ အရင္ဆံုး ဇလံုတစ္ခုထဲသို႔ (ဆန္၊ မတ္ပဲ၊ ကုလားပဲ) တုိ႔ကို ေရာထည္႔လိုက္ျပီ ေရစင္ေအာင္ ၆နာရီၾကာေအာင္ ေရစိမ္ထားေပးပါ။
၂။ ၆နာရီၾကာစိမ္ျပီလွ်င္ (ဆန္၊ မတ္ပဲ၊ ကုလားပဲ) တုိ႔ကို ၾကိတ္စက္ထဲ ထည္႔ၾကိတ္ပါမည္။
၄။ အရင္ဆံုး (ဆန္၊ မတ္ပဲ၊ ကုလားပဲ၊ ဇီယာ၊ နံနံေစ႔မွုန္႔) တ၀က္ကို ၾကိတ္စက္(Blender) ထဲျပီ ေရကို ျမဳပ္ရုံထည္႔ကာ မုန္႔ရည္ ရသည္အထိ ၾကိတ္ေပးပါ။
၄။ ထုိနည္းအတုိင္း က်န္တ၀က္ကို ထပ္ၾကိတ္ေပးပါ။
၅။ တုိရွည္လုပ္ရန္ မုန္႔ရည္ရျပီဆုိလွ်င္ ထုိမုန္႔ရည္ကို အခန္းအပူခ်ိန္နဲ႔ အခ်ဥ္ေပါက္ေအာင္ တညသိပ္ထားရပါမည္။
မွတ္ခ်က္ ။ ။ အခ်ဥ္ေပါက္ေအာင္ Yeast (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္) ထည္႔လွ်င္ ပိုေကာင္းသည္။
၆။ မုန္႔ရည္မ်ားကို တညသိပ္ျပီလွ်င္ တိုရွည္ စလုပ္လုိ႔ရပါျပီ။ တညသိပ္ျပီမွ ဆား(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း) ထည္႔ကာ ေရာေမႊေပးပါ။
မွတ္ခ်က္ ။ ။ မုန္႔နွစ္ရည္သည္ မပ်စ္မက်ဲ အေနထားတြင္ ရွိေနရမည္။
တုိရွည္ လုပ္နည္း
၁။ တုိရွည္ဗန္းကို ဆီအနည္းငယ္သုတ္ျပီ ပူေအာင္ မီးအသင္႕တင္႕ျဖင္႕ တည္ထားပါ။
၂။ တုိရွည္ဗန္းပူလာမွ ေယာက္ခ်ဳိျဖင္႔ မုန္႔ရည္ ၁ဇြန္းကို ပံုတြင္ ျပထားသည္႔အတုိင္း ေလာင္းခ်လုိက္ပါ။
၃။ ထုိ႔ေနာက္ ဇြန္းျပား၀ိုင္းျဖင္႔ မုန္႔ရည္မ်ား အ၀ုိင္းသ႑န္ေဘးသို႔ ျပန္႔သြားေအာင္ ျဖည္းျဖည္းျခင္း ျဖန္႔လိုက္ပါ။
၄။ ျပီမွ ဆီ(စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း) အေပၚမွ ျဖဴးေပးပါ။
၅။ ပံုတြင္ ပါသည္႔အတုိင္း ေယာက္မျဖင္႔ ဆီမ်ား တုိရွည္ အနံွ႔ျပန္႔ေအာင္လုပ္ေပးပါ။
၆။ တုိရွည္ အေရာင္ေျပာင္းလာျပီ ေဘးသားမ်ား ၾကြပ္ရြလာလွ်င္ အာလူး မာဆလာခ်က္(စားပဲြတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း) ကိုထည္႔ျပီ ပံုတြင္ ပါသည္႔အတုိင္း တုိရွည္ကို တဖက္စီ လိပ္လိုက္ပါ။
ရ။ မာဆလာ တုိရွည္ကို အရသာရွိရွိ သံုးေဆာင္နုိင္ပါျပီ…..
အာလူး မာဆလာခ်က္တြင္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
အာလူး – ၈လံုး (နူေအာင္ ျပဳတ္ျပီ အခြံႏႊာ၍ အတံုးေသးမ်ား တံုးေပးထားပါ)
ၾကက္သြန္နီ – ၁လံုး (နွုတ္နွုတ္စဥ္းပါ)
ပဲျခမ္း၀ါ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္းခြဲ (နူေအာင္ ျပဳတ္ထားပါ)
မုန္ညွင္းေစ႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
မာဆလာ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
ဆႏြင္းမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
ငရုတ္သီးစိမ္း – ၄ေထာင္႔
ငရုတ္သီးနီေျခာက္ – ၅ေထာင္႔
ကလေ၀ရြက္ – ၆ရြက္
ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း
ခ်က္ျပဳတ္နည္း
၁။ ဒယ္ထဲ ဆီ(စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ဇြန္း) ထည္႔ကာ ဆီပူလာလွ်င္ (ၾကက္သြန္နီ၊ မုန္ညွင္းေစ႔၊ ဆႏြင္းမွုန္႔၊ မာဆလာ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ငရုတ္သီးနီေျခာက္၊ ကလေ၀ရြက္) ေရာေမႊလိုက္ပါ။
၂။ ထုိ႔ေနာက္ အာလူး၊ ပဲျခမ္း၀ါ၊ ဆားတုိ႔ကို ထည္႔ကာ သမေအာင္ ေရာေမႊလိုက္ပါ။
၃။ အာလူးျပဲေအာင္ အထိ ေရထည္႔ျပီ တည္႔ထားေပးပါ။
၄။ ေရခန္းသြားလွ်င္ အာလူးမာဆလာခ်က္ကို ရပါျပီ…
source>>>http://www.wutyeefoodhouse.com/?p=3637%2F